Salut

El nombre de prematurs extrems es manté estable

Des del 2015, el Trueta atén anualment uns 50 casos de nens nascuts amb un pes per sota dels 1.500 grams

Diumenge es va commemorar el Dia Internacional del Nen Prematur al Trueta

L’any passat, un total de 337 nadons van estar ingressats a la unitat de neonatologia de l’hospital Josep Trueta de Girona. La meitat d’aquests infants van estar a la unitat de cures intensives neonatals (UCIN), la major part d’ells, per prematuritat. En concret, es va atendre 51 prematurs extrems (anomenats també grans prematurs), és a dir, que en néixer van tenir un pes inferior als 1.500 grams. El servei de neonatologia del Trueta destaca que si bé el nombre d’ingressos a la unitat de neonatologia s’ha reduït en els darrers anys, el de prematurs extrems es manté estable. Des del 2015 fins al 2018, cada any s’han registrat 51 ingressos de prematurs extrems, a excepció del 2017, en què n’hi va haver 50. El Trueta és el centre de referència de la regió sanitària pel que fa a parts de risc i nadons de baix pes o amb problemes complexos.

D’altra banda, la taxa de supervivència dels nadons que ingressen a la unitat de neonatologia és cada cop més gran, segons ressalten les mateixes fonts. Tot i que la taxa de mortalitat més gran es produeix en nadons amb major prematuritat, la tendència dels últims anys al Trueta és que sigui cada vegada menor. I, en aquest sentit, s’indica que el 2018 la mortalitat en grans prematurs va ser del 7,8%. La unitat de neonatologia del Trueta impulsa un model assistencial que promou la visió holística de l’infant i de la seva família, el treball en equip, la individualització de les cures i la inclusió de la família, el treball en xarxa i la continuïtat assistencial a l’alta. En aquest marc s’inscriu el projecte Germans, que té com a objectiu que els germans dels nadons ingressats a la UCIN puguin conèixer els germans petits.

A més, el Trueta disposa fa anys d’un servei de suport psicològic a les famílies de nounats ingressats a la UCIN, ja sigui per haver nascut prematurs, haver tintugt una asfíxia en el moment del part, haver nascut amb alguna malformació o bé presentar qualsevol altra complicació o patologia. L’any passat, 73 famílies amb nadons ingressats a la UCIN van rebre suport psicològic. Una novetat del 2018 va ser la incorporació d’un treballador social, de manera estable, a l’equip de neonatologia. El treballador social va atendre 149 famílies pel risc associat a la prematuritat i a la situació d’ingrés prolongat,

Atenció a domicili per a 29 nounats

Un altre programa que ofereix el Trueta és el d’atenció domiciliària, en què l’any passat es van incloure 29 nadons. Amb aquest programa es pretén incrementar les competències de les famílies en la cura dels fills. Així, en certs casos, s’avança el trasllat del nadó al domicili perquè els pares tinguin cura directament del fill les 24 hores del dia, amb l’assessorament presencial d’una infermera. Una metgessa neonatòloga s’encarrega de donar l’alta a l’infant al mateix domicili. A més, a la unitat de neonatologia hi ha una consulta de seguiment dels nadons de risc durant els tres primers anys de vida. El seguiment té com a objectiu prevenir i detectar problemes que sorgeixin durant el desenvolupament de la criatura i recollir informació sobre l’evolució postnatal dels nadons de risc. El 2018, aquesta consulta va efectuar 103 primeres visites i 244 visites successives. Diumenge, Dia Internacional del Nen Prematur, el Trueta va ser l’escenari dels actes organitzats per l’Associació de Prematurs de Girona, en col·laboració amb la unitat de neonatologia de l’hospital.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’alternativa emprenedora al MWC agafa embranzida

Barcelona

Colau reactiva el pla de fer més habitatge al [email protected]

barcelona

Girona aposta per redefinir les zones escolars el curs 2021/22

girona

Indignació al Marta Mata per la pèrdua d’una línia de P3

girona
societat

ERC podria aturar el pla de Mas d’en Sorder de Tarragona

Aposta del govern per desenvolupar l’ecosistema d’intel·ligència artificial

Barcelona

Prova pilot d’assistència mèdica mitjançant 5G

Sabadell

La importància del factor humà, en l’obertura de la Mobile Week a Olot

OLOT

El govern vol impedir les pistoles Taser a Vilobí d’0nyar

sta coloma / Vilobí d’onyar